Co naprawdę warto wiedzieć o zdrowym jedzeniu – nawyki żywieniowe przedszkolaka i ucznia.

  • Post author:

We wtorek 29 maja 2018 roku w ODN Kalisz odbyła się konferencja dla dyrektorów, nauczycieli 
i pracowników szkół i placówek Co naprawdę warto wiedzieć o zdrowym jedzeniu – nawyki żywieniowe przedszkolaka i ucznia.

Konferencja zorganizowana została we współpracy z Crispy Natural Sp.z o.o. Sp.k. w Kaliszu w ramach ogólnopolskiego programu Porcja Pozytywnej Energii. Eksperci programu: dr Patrycja Szachta i Łukasz Sienczewski zaprezentowali bardzo ciekawe wykłady na temat zdrowego żywienia, znaczenia mikroflory jelitowej w utrzymaniu zdrowia oraz kształtowania właściwych nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży.

W części praktycznej uczestnicy konferencji wzięli udział w warsztatach kulinarnych Gotuj się do zabawy, które poprowadziła ekspertka programu, blogerka kulinarna Ewelina Brodnicka. O programie, jego założeniach, sposobach realizacji, organizacji zajęć w szkole i przedszkolu opowiedziała Danuta Iwona Grzanka – koordynator merytoryczny programu oraz Paulina Maciejewska – event marketing Cooordinator Crispy Natural.

Uczestnicy konferencji dowiedzieli się, co jest ważne w odżywianiu i jak kształtować właściwe nawyki żywieniowe. Mogli również zobaczyć, jak przygotować zdrowe przekąski 
i spróbować lemoniady, sałatki i deseru.

Program Porcja Pozytywnej Energii ma już 5 lat. Zapraszamy nauczycieli i uczniów szkół podstawowych oraz przedszkoli do udziału w kolejnej edycji w roku 2018/2019.